Szeptember 26-án vasárnap, 15.00 órakor

 

BÉKÉS DEMONSTRÁCIÓT

szervezünk

 

-      Törökbálint élhetőségét tönkretevő nagyarányú beépítések ellen

-      a felelőtlen és kétes tisztaságú területátsorolások ellen és

-      a zöldterületeink és fáink eltűntetése ellen

 

ÖN VALÓBAN TUDJA, HOGY MI FOLYIK ITT?

Kérjük, olvassa el a részleteket is!

 

Várunk felnőtteket és gyerekeket egyaránt! Kérjük, hozzanak magukkal egy gyertyát, amelyet közösen meggyújtunk a Törökbálinton kivágott fákért! „Szeptember-fa” állítás.

Találkozó:

 a CBA előtt,

 ahonnan a Városháza elé sétálunk és ahol petíció aláírás és átadás lesz.



Tükörhegyi Közéleti Egyesület

Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület

Civil Fórum

Sasadi Sporthorgász Egyesület

Munkácsy Mihály Nyugdíjas Klub

Törökbálinti Városszépítő Egyesület

 

 

 

 

 

 

Miért elfogadhatatlan a további nagyarányú beépítés?

Sokan úgy gondolják, város lettünk, a lakótelepek építése, a további népességnövekedés ezzel együtt jár. Ez tévedés! Hogy a városban hova és mit lehet építeni az a helyi képviselő-testület döntötte, dönti el.


   A Tükörhegy IV. területéről 2001-ben még úgy gondolkodtak – vagy csak arról beszéltek? – hogy ezen a részen családi házakat lehet építeni. Mindössze tízezer négyzetméter területet minősítettek településközpont vegyes besorolásba, ahova óvodát, iskolát, esetleg a lakosságot kiszolgáló üzleteket lehet építeni. Ezzel szemben mi történt? Az elmúlt években a 35 hektáros terület közel egyharmada kapott olyan övezeti besorolást, ami lehetővé teszi egy több mint ezer lakásos lakótelep felépítését, természetesen a terület maradék kétharmadán max. kétlakásos családi házak épülhetnek. A családi házas övezet egy részén már házak állnak, a lakótelep fél éve jogerős építési engedéllyel rendelkezik, a régészeti feltárásokat követően kezdődhet az építkezés.

   A Napliget lakópark 2001-ben kapott üdülőövezeti besorolást. Az akkor még Nemax területként elhíresült 16 hektáron azonnal letarolták a védett növényeket, aztán évekig nem történt semmi. A tulajdonosváltást követően megjelent az új igény is: legyen lakóövezet a várostól szigetszerűen elkülönülő, a Mechanikai Művek közelében fekvő terület. Döntéshozónk igent mondtak erre is, csak éppen a belterületbe vonásról feledkeztek meg. Ne legyenek kétségeink, pótolni fogják!

   A Tópark területén egy újabb város is épülhet, sok-sok lakással, bevásárló utcákkal, irodákkal. A biatorbágyi oldalon már megkezdődött az építkezés, a törökbálinti tó környéke még azért nem épülhetett be, mert a helyi képviselő-testület több mint három éve nem tud az illetékes szakhatóságok számára is elfogadható szabályozási tervet elfogadni.

Ha ezek a beépítések megvalósulnak nagyon szerény becslések szerint is meghaladja a város lakónak száma a húszezret és ezzel még nincs vége a beépítési láznak. A Rudák-telep feletti négyhektáros erdőből először üdülőterület, majd lakóövezet lett, közvetlenül Érd mellett, távol Törökbálint lakott részétől szintén lakóterületi besorolást kapott egy addig mezőgazdasági művelésű terület. A Ráczugban nemrégiben egy 200 hektáros gyümölcsöst tarolt le a tulajdonos, a helyi képviselők kötelezettséget vállaltak a terület gazdasági-kereskedelmi övezetbe sorolására. Tették mindezt úgy, hogy a 2001-ben ilyen besorolást kapott területek jelentős részén ma még csak a parlagfű virágzik.

Miért rossz a városnak – nekünk – az ésszerű korlátok nélküli lakosságszám növekedés?

  Mert a város működtetésének, fejlesztési lehetőségeinek színvonalát alapvetően az egy lakosra jutó felhasználható pénzforrás határozza meg! A Tükörhegy IV. „lakótelepesítése” nem csak a szomszédban lakó tükörhegyieknek elfogadhatatlan, hanem a város régi részén lakók érdekeit is sérti, mert a terület humán infrastruktúrájának biztosítása a város kötelessége. Egy bizonyos statisztika szerint Törökbálint az ország ötödik leggazdagabb települése. Ennek ellenére a város jelenlegi adósságállománya 4 milliárd Ft körüli. Az elkövetkező 8 évben évente, 1,4 milliárd Ft a most épülő új iskola ára. 60 bölcsődei férőhely jut 4 – 500 kisgyerekre, a városi legenda szerint már a fogantatás pillanatában érdemes a gyereket beíratni az intézménybe. Az óvodákban sem sokkal jobb a helyzet, a max. 25 fős csoportlétszámok helyett jó esetben 30 gyerekkel foglalkoznak az óvónők, úgy, hogy a lebontásra ítélt régi Bóbita Óvodában is 4 csoportot indítottak. A felnőtt orvosi rendelő már régen felújításra szorul, város úthálózata a jelenlegi terhelést is alig bírja és a sort csak folytatni lehetne…

Mi, a város régi részén és a Tükörhegyen élők egy olyan kertvárosban szeretnénk élni, ahol a fejlődés nem a lakosok számának növekedését, hanem valóban az élhető Törökbálintot jelenti. Ahol büntetlenül nem lehet erdőket, ligeteket, zöldterületek a „fejlődés” jegyében eltüntetni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tukorhegy.blog.hu/api/trackback/id/tr212305978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

citizen63 2010.09.18. 21:03:49

Figyelemreméltóen jól szerkesztett a felhívás, de azért érdemes volna kevésbé általánosítani a képviselőkre vonatkozóan: van olyan (csoport /MSZP-CIF/) aki végig következetesen próbálta ezt az egész folyamatot korlátozni.
Egy elemet még azért hozzáteszek: nézzétek meg a polgármesteri beszámolót a torokbalint.hu-n Ebből mozaik elemekből összerakható a kép: Törökbálint a következő 8 évben 16 milliárd forintnyi hitelt kell kifizessen. Ez egy főre vetítve SOKSZOROSA a megyei jogú városok (Pécs, Szeged stb.) terheinek. Ilyen körülmények között bármilyen jelentős népesség növekedés szuicid hajlamra val. Vagy elképesztő, felelőtlen és vétkes butaságra!!!
süti beállítások módosítása