Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! - tartja a közmondás, de mi van akkor, ha nekünk az nem elég? Van egy jó recept, amit Törökbálint Képviselő Testületétől tanultam. Hogyan csináljunk egy 8,5 méteres kétemeletes házból 12,5 méteres négyemeleteset, ha kicsit lejt a telkünk? Nézzük meg!

 

Adott egy rendelet:

18./2001.(IX.18.) ÖK. rendelete

Törökbálint Nagyközség Építési Szabályzatáról

Így szól a megfelelő rész:

8.§ (7) - Ahol az építési helyen belül a telek, építési telek hossz- vagy keresztirányú átlagos lejtése eléri a 10%-ot, a tárgyi övezetre megadott engedélyezhető építménymagasság értéke legfeljebb 10%-kal megnövelhető.

Adott egy terület besoroláshoz megengedett magasság: 8,5 méter

Ez nekünk nagyon kevés, ezért megfelelően motiváljuk a Képviselő Testületet, hogy módosítsa az építési szabályzatot a következő módon:

21./2005.(IX.23.) ÖK. rendelete

2.§ - A TÉSZ 8. § (7) bekezdése az alábbiakkal egészül ki: "kivéve a Tükörhegy IV. területen, ahol az egyes építési övezetek előírásai által megadott legnagyobb építménymagasság, amennyiben a telken kijelölt építési helyen belül, 5 % feletti természetes tereplejtés található, minden további, 5 % feletti 1 lejtés %-ra esően, 20 cm-rel növelhető."

Na jó, de ettől miért lesz 12,5 méterünk? Mi változott?

      1.   Nem kell, hogy a teljes telken legyen a lejtés, elég csak az építési helyen belül.

      2.   Nem kell 10%-ot lejtenie, elég 5%-ot.

      3.   Nem csak 10%-al emelhető a magasság (max. 85 cm), hanem %-onként 20cm-el.

Jó, ezt értem, de hogyan lesz ebből 12,5 méter?

Egy kis geometriát még alkalmazzunk, amit általános iskolában tanultunk:

Van egy 10%-os lejtésű területünk, ábrázoljuk ezt most egy háromszöggel (nem arányosak a szögek, csak szemléltetés).

 

 

 

 

 

Túrjuk le a földet a házak helyéről vízszintesre, a letúrt földet toljuk a két épület közé, majd építsünk rá két házat. Nos, észreveszünk valami furcsát az ábrán?

 

 

 

 

 

Mintha a két ház között meredekebb lenne a lejtés az előző művelet miatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Bizony meredekebb! Kb. 25%-os lejtésű lett az a kis rész az eredeti 10%-os helyett.

Mi ennek a jelentősége? Vizsgáljuk meg a 2005-ös rendeletben előrtakhoz teljesültek-e a feltételek, és milyen eredményünk származott:

      1. Kijelölt építési helyen belül van 5% lejtésünk? – IGEN

      2. Mennyi az 5% feletti százalékrész?   25% - 5% = 20%

      3. %-onként 20 cm, az mennyi?   20 x 20 cm = 400 cm = 4 m

A számításunk eredményeként kijött, hogy a rendelet további 4 m beépítési magasságot engedélyez. Mennyi lett a megengedett építmény magasság így? 8,5 m + 4 m = 12,5 m

 

Ez érdekes, ezek után engem nehezen tudnak arról meggyőzni, hogy az Önkormányzat nem akart Tükörhegyre négyemeletes lakótelepi házakat.

 

Ha megnézzük a beruházó látványterveit, akkor azon felfedezhetjük az előbb vázolt megoldásokat.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tukorhegy.blog.hu/api/trackback/id/tr152287626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megállnék egy szóra 2010.10.18. 15:21:22

A szabályzat idézett része 5% feletti természetes tereplejtésről ír. Itt különösen hangsúlyoznám a "természetes"-t, ami számomra az eredeti, kiindulási állapotban meglévő lejtést jelenti, azaz az első ábrán szereplő 10%-ot. Így az építménymagasság "csupán" 1,0 m-rel lehet több, mint az építési övezetben megengedett 5,0 m.
Én legalábbis így értelmezném, ha az építésügyön dolgoznék...

megállnék egy szóra 2010.10.18. 16:43:17

Még valami: a lakótelep, lakópark, nevezzük akárminek, nem a KEL-8 építési övezetben, hanem a TV-2-ben valósul meg, ahol a max. építménymagasság 9,0 m lehet.